Makaleler Gösterilsin !
Şarbon Nedir
Şarbon Nedir, bacillus anthracis olarak bilinir ve gram-pozitif, bakterilerin neden olduğu ve ölümcül bir vücut enfeksiyon hastalığıdır. Şarbon Bakterileri toprakta bulunur ve özellikle de inek, koyun gibi otçul hayvanları etkiler.
Şarbon Bakterisi Nasıl Bulaşır
Şarbon bakterisi insanların doğal besin kaynağı olan hayvanlar vasıtası ile ve onların ürünleri (et, süt vb) ile temas sonucunda bulaşır.
Şarbon Bakterisi Kaç Derecede Ölür
Şarbon bakterisi çok dayanıklıdır, 140 °C derece gibi yüksek sıcaklıkta bile 30 dakika bekledik den sonra ölür, toprak ve suda 60 yıl boyunca canlı kalabilir. Nadir görülen bir hastalıktır fakat tedavi edilemez ise ölümcül olabilir.
Şarbon, (antraks) bakterisi toprakta bulunur ve otçul hayvanlardan insana bulaşan ciddi bir hastalıktır. Şarbon bakteri sporları vücuda girdikten 2 saat sonra belirtilerini gösteriyor ve bulaşıcı duruma gelebiliyor fakat kuluçka süresi bulaşma şekline göre 2 gün ile 20 gün arasında değişebilmektedir.
Yoğun bir şekilde dana, sığır, koyun ve keçi gibi hayvanları etkiler. Hasta hayvan ve ürünlerine temas eden insanlara da bulaşır ve kısa süre içinde teşhis edilerek tedavi edilmez ise ölümcül olabilir.
Şarbon Hastalığı Nasıl Belli Olur
Şarbon hastalığının insanlardaki belirtileri şarbon mikrobunun vücuda nasıl girdiğine bağlı olarak da değişir. Şarbon bakterisi deri, akciğerler veya sindirim sistemi yolu ile de bulaşabilir.
Şarbon Belirtileri
Şarbon Belirtileri ise hastalığın bulaşma şekline göre de değişir.Cilt yaraları veya kara çıban, kusma veya şok görülebilir. Şarbonu önleyen aşı vardır fakat yüksek risk grubunda olan insanlara yapılır. Şarbon bakterisi biyolojik silah olarak da kullanılabilme özelliği vardır.
Şarbon Bakterisi çeşitli bulaşma yöntemlerine sahiptir. İnsanlar da bulaşma şekli ölümcül olmayabilir.
Örnek verecek olur isek deri yoluyla bulaşma sadece deride ödemler ve siyah su keseciklerinin oluşmasına neden olur ve bölge kısa sürede karantina altına da alınarak iyi bir şekilde dezenfekte edilerek sporların kana karışımı engellenir ve kişi kurtulur.
Fakat Şarbon Bakterisi solunum yoluyla bulaşır ise sporlar akciğer ödemleri ile başlayıp hızlı bir şekilde kana karışır ve kuluçka sürecini başlatır, bu süreçten sonra ise kurtulma şansı hastanın çok düşüktür ve kişinin ölümü ile sonuçlana bilir.
Şarbon Virüs mü Yoksa Bakteri mi dir
Şarbon Nedir ve şarbon bakterisi ise , Bacillus anthracis soyundan gelir ve gram-pozitif, bakterilerin neden olduğu ve ölümcül bir vücut enfeksiyon hastalığıdır. Bakteri Soyundan gelir şarbon hastalığına neden olan .
Çoğunlukla Güney Amerika, Afrika ve Asya’da ki tarım alanlarında görülür. Türkiye’de de kontrolsüz hayvan ithali nedeni ile görülmektedir.
Not : son zamanlar da ise görülen şarbon vakası maalesef ki sebeplerinden bir diğeri ise veteriner hekim kontrollerinin olmadığına dair haberlere rastlanması ülkemiz adına çok ciddi bir olaydır.
Şarbon Hastalığı İle resmi Gazete Tebliği ;
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/12/20111223-5.htm
Şarbon Bakterisi Geçmişi
Şarbon Bakterisin ilk aşısı 1881 yılında Pasteur tarafından bulunmuştur. Şarbona neden olan Bacillus antracis bakterisi çok dayanıklıdır ve kullanılan ilaçlara karşı oldukça dirençlidir. Şarbon Hastalığına ise hasta hayvan ile temas etmek , hastalıklı etleri yemek ya da şarbon sporlarını solumak nedendir. Şarbon Hastalarının %95’inde deri şarbonu görülür. Deri şarbonuna halk arasında ise kara çıban da denilir. Şarbonlu etlerin yenilmesi ile de bağırsak şarbonu oluşur ve insanda ölüm oranı da yüksektir.
Şarbon Bakterisi Nasıl Bulaşır
Şarbon Bakterisi insandan insana soğuk algınlığı,grip veya başka bir şekilde bulaşmaz. Şarbon hastalığına sebep olan bacillus anthracis bakterisi oksijenli solunum yapan, hareketsiz ve sporla çoğalan bir bakteri cinsi familyasındandır.
Şarbon Bakterisi Bulaşma Yolları
Solunum yolu ile , Sindirim yolu ile Ve Temas yolu ile Bulaşır. Şarbon Nedir iyicene öğrenelim ve dikkatli olalım.
İnsanlara ise hasta hayvanlar ve onların ürünlerine dokunarak yani Temas yolu ile , soluyarak (solunum yolu ile) ve sindirerek (sindirim yolu ile ) bulaşabilir.
Şarbonlu Et Nasıl Anlaşılır
Şarbon Bakterisi nedeni ile ölen hayvanların etlerinde ki fark çok çabuk şekilde anlaşılır. Şarbonlu hayvanların etleri kısa süre içerinde kokmaya başlar. Şarbonlu etler de ise ödemler ve kabarmalar görülür. Hayvanların derileri alındığın da ise deri altı damarlar dolgundur ve kesilen damarlardan ise siyah kan gelir.
Şarbonlu hayvanların kanı koyu renktedir. Karaciğer, böbrek ve dalakta ise şişme ve büyüme görülür. Şarbonlu etin kesilen yüzü ise koyu renktedir ve içinden ise katran renginde kan sızar. Şarbonlu hayvan et ve süt gibi ürünlerinin satılması kesinlikle yasaktır. Hasta hayvanlara dokunmak veya şarbonlu et yemek çok tehlikelidir ve ölümcül nedenlere sebep olur.
Şarbon Hayvan Hastalığı Belirtileri
Şarbon Hayvan Hastalığı Belirtileri ise hayvan ölümünden önce ve sonra burun ve anüsten kanlı bir akıntı gelir. Dana ve Sığırlar da ise vücut ısısı artar ve hayvan 3-4 gün içerisinde ölür. Gözlenen belirtiler den bazıları ise sinirli olurlar, huzursuzluk, iştahsızlık ve kabızlığın ardından ise kanlı ishal meydana gelir.
Şarbon Hastalığından Korunma Yolları
- Önce şarbon nedir ve nasıl bulaşır onu öğrenmemiz gereklidir. Çiğ veya az pişmiş et kesinlikle yenmemelidir.
- Şarbon bakterisinden ölen hayvanlar ise yakılarak imha edilmeli veya en az 2 metre derinliğinde çukurlar açılarak üzeri ise sönmemiş kireç dökülerek gömülmelidir.
- Karantina süresi sona ermeden kesinlikle hayvanlar kesilmemeli ve etleri tüketilmemelidir!!!
- Şarbonlu hayvanların bulundukları yerler ve taşındıkları araçlar ise çok iyi bir şekilde dezenfekte edilmelidir.
- Şarbon bakterileri toprakta uzun yıllarca yaşayabilir. Bu nedenle ise şarbon hastalığının yaygın görüldüğü bölgelerde ise hayvanlara aşı yapılmalıdır ve çıplak el ile temas edilmemelidir.
- Şarbonlu hayvanların temas ettiği yemlikler ve de gübreleri yakılarak imha edilmelidir.
- Hayvanların da şarbon hastalığından şüphelenen kişiler kesinlikle sağlık birimlerine haber vermeli ve bölgenin karantina altına alınması sağlanmalıdır.
- Hayvan ve ürünleriyle temasta olanlar insanlar beden temizliğine özen ve önem göstermelidir.
- Şarbonun yaygın olduğu bir ülkeye seyahat edildiğinde ise mümkün olduğunca hayvan ve hayvan derileriyle temastan kaçınmalıdır. Ayrıca iyi pişirilmemiş et yenmemelidir.
- Şarbonlu olduğundan şüphelenilen veya şarbondan ölen hayvanlar asla kesilmemeli, derisi ya da postu yüzülmemelidir.